Symptomen van stress en spanning

“Goed, druk!” Mijn standaard antwoord wanneer iemand vroeg hoe het met mij ging. En druk mag je letterlijk (te veel hooi op mijn vork) en figuurlijk (de lat die ik steeds hoger legde voor mijzelf) nemen. Ik vertoonde bijna alle symptomen van stress en spanning. Niet dat ik mij hier echt goed bij voelde, maar in mijn hoofd moest je het wel druk hebben om iemand te zijn. Ja, toch?

Spoiler-alert: dat blijkt dus niet zo te zijn! Hoorde ik daar al een zucht van opluchting 😉?

En alles wat ik nodig had om hier achter te komen waren urenlange wandelingen in de natuur, therapie volgen, naar een loopbaancoach gaan, thuis blijven van mijn werk, de steun van mijn partner en vriendinnen, … Om een lang verhaal kort te maken, het heeft heel wat voeten in de aarde gehad voor ik besefte dat “druk zijn” niet hetzelfde is als “succesvol” of “gelukkig” zijn. Het is, voor mij, eerder een mode-woord om aan te geven hoe wij omgaan met stress en spanning. Want dat ik meerdere symptomen van stress vertoonde, kon zelfs ik niet meer verbergen.

9 symptomen van stress en spanning

Stress kan zich op onnoemelijk veel manieren uiten. Toch zijn er een aantal zeer herkenbare symptomen van stress en spanning.

Ik beperk mij in deze opsomming tot 9 symptomen die voor veel mensen heel herkenbaar zijn:

  • altijd moe zijn of overvallen worden door extreme moeheid
  • sneller emotioneel reageren (boos, geïrriteerd, huilen) zonder aanwijsbare reden
  • somberheid die langere tijd aanhoudt
  • vergeetachtigheid
  • slaapproblemen (moeilijk inslapen, niet kunnen doorslapen)
  • hoofdpijn
  • maagklachten
  • hartkloppingen
  • veel of juist weinig eetlust

Symptomen van stress en spanning

Gelukkig kan coaching in de natuur helpen

Gelukkig voor jullie kan coaching in de natuur op korte termijn je stressniveau verlagen. Je hebt immer niet alleen de voordelen van in de natuur te zijn. Je hebt ook de voordelen van een coach langs je te hebben staan. Je gaat er van versteld staan wat er allemaal in beweging komt in jezelf op het moment dat je zelf in beweging komt. Dus die lange weg die ik heb afgelegd, hoeft voor jullie helemaal zo lang niet te zijn. En opnieuw opluchting alom! Je zal zien. Start met coaching in de natuur en je symptomen van stress en spanning zullen wegsmelten als sneeuw in de zon.

Er is meer en meer wetenschappelijk bewijs dat alleen al in de natuur zijn, enorme gezondheidsvoordelen heeft voor iedereen. Zo verlaagt je bloeddruk en dalen je cortisolwaarden (= het stresshormoon). Een wandeling in de natuur zorgt daarnaast voor een boost van je creativiteit en een gevoel van rust. Tel daarbij de verschillende methodieken die ik inzet als coach om jou de inzichten te geven die je zoekt en je begrijpt vanzelf de waarde van coaching in de natuur.