Burn out klachten

Burn out. Iedereen neemt het woord wel eens in zijn mond. Soms terecht, soms om aan te tonen dat ze zo niet verder willen, soms al spottend. Maar wat is nu juist een burn out? En wat zijn dan burn out klachten?

Wat is een burn out?

Algemeen gezien kunnen we stellen dat een burn out zich voordoet wanneer iemand te lang onder stress gestaan heeft. Je lichaam kan zich niet meer herstellen van deze stress en je ‘reserves’ geraken leeg. Je lichaam en geest voelen zich uitgeput. De meeste mensen denken dat een burn out altijd werkgerelateerd is. Hoewel dit vaak wel zo is, kan een burn out zich ook voordoen bij andere aanhoudende stress. Zo horen we tegenwoordig ook over een parentale burn out. Het principe blijft overal hetzelfde. De aanhoudende stress zorgt ervoor dat je uitgeput raakt. Maar wat zijn dan burn out klachten?

4 belangrijke burn out klachten

Onderzoekers van de KU Leuven hebben 4 kernsymptomen van of burn out klachten gedefineerd. Daarnaast geven zij nog 3 bijkomstige symptomen mee.

  1. Fysieke en psychologisch uitputting. Of beter gezegd: Mensen voelen zich leeg. De batterijen zijn op en raken ook niet meer bijgevuld.
  2. Geheugen – en concentratieproblemen. Zo vertellen mensen bijvoorbeeld dat ze plots op het werk aankomen terwijl ze eigenlijk naar de winkel moesten rijden. En dit zonder dat ze weten hoe ze daar geraakt zijn.
  3. Heftige emotionele reacties. Plots slagen mensen er niet meer in om rustig te reageren. De tolerantiegrens is heel laag en bij het minste barsten ze uit in verdriet of woede.
  4. Mentaal (en fysiek) afstand nemen. Mensen proberen zichzelf te beschermen door zich te gaan afsluiten voor dat wat hen stress bezorgt. Ze proberen letterlijk (en soms figuurlijk) afstand te nemen van de stress bron.

De drie bijkomstige burn out klachten gaan over psychische spanningsklachten. Dit kan zich uiten in slaapproblemen, piekeren of paniekaanvallen. Verder kan er sprake zijn van psychosomatische spanningsklachten. Dit zijn effectieve lichamelijke klachten van psychische oorsprong. En als laatste noemen zij een depressieve stemming als bijkomstig symptoom.

Coaching in de natuur als hulpmiddel

Als je bij jezelf of iemand in je omgeving burn out klachten herkent, is het zinvol om hulp te zoeken. In de eerste plaats is het belangrijk dat je een bezoek brengt aan je huisdokter zodat deze je kan opvolgen. Daarnaast kan je ook zelf aan de slag gaan. Coaching in de natuur is een zeer effectieve manier om burn out klachten aan te pakken. Tijd doorbrengen in de natuur zorgt al voor een helend effect en verlaagt ons stressniveau. Coaching is er op gericht om samen met jou naar de toekomst te kijken. Het zorgt voor een nieuwe, frisse kijk en kan verrassende inzichten geven. De combinatie van deze 2 zaken zorgt voor een effectiever en duurzamer resultaat. Zit je nog niet in een burn out, maar vertoon je symptomen van stress en spanning? Ook dan is coaching in de natuur een goede keuze. Laat het niet te ver komen en schakel tijdig hulp in!

 

Burn out