Stress verlagen met wandelcoaching

Wandelen, ik vind het heerlijk! Als kind trok ik al geregeld de natuur in en nu is er minstens het dagelijkse tochtje met de hond. Hoewel ik mij soms afvraag wie nu eigenlijk wie mee wandelen neemt: ik de hond of omgekeerd? En ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar ik kan niet boos of verdrietig blijven terwijl ik aan het wandelen ben. Ik ben er zeker van dat wandelen mijn stress kan verlagen. Maar je moet mij natuurlijk niet geloven. Er is immers onderzoek naar wandelcoaching gedaan.

Stress verlagen met wandelcoaching

Effectiviteit van wandelcoaching

Agnes van den Berg, hoogleraar natuurbeleving en omgevingspsychologie, deed een aantal jaar geleden onderzoek naar de effectiviteit van wandelcoaching. Dit bij “Het coach bureau”, één van Nederlands specialisten in wandelcoaching. Het werd een Engelstalig artikel dat, gelukkig voor ons, in het Nederlands werd samengevat. Het kreeg de welklinkende naam: “Wandel het weg!”. Het volledige Nederlandstalige artikel vind je hier.

Belangrijkste conclusies:

  • Wandelcoaching helpt bij het verbeteren van de mentale gezondheid en het welbevinden op volgende gebieden: burn-out, bore-out, mentale problemen, concentratieproblemen, sociaal functioneren, werkplezier, betrokkenheid in werk, hoop, mindfulness en zelfvertrouwen.
  • In vergelijking met mensen met dezelfde stress-gerelateerde klachten, merkten deelnemers aan de wandelcoaching meer positieve veranderingen.
  • Het merendeel van de deelnemers vond dat de natuurlijke omgeving een grote bijdrage aan de wandelcoaching had geleverd. Hierbij werden vooral de rustgevende kwaliteiten van natuur genoemd, de frisse buitenlucht, en het feit dat buiten praten gemakkelijker ging.
  • Natuur werd gezien als een belangrijk element van de wandelcoaching. Vooral het rustgevende van de natuur en het makkelijker praten werden aangegeven als belangrijke factor.

Stress verlagen met Bosbaden

In Japan kennen ze al langer de voordelen van wandelen in de natuur. Ooit al gehoord van Shinrin-yoku? Het betekent letterlijk “baden in het bos” en de term werd in 1982 voor het eerst gebruikt. Je neemt uiteraard geen echt bad in het bos, maar je dompelt je onder in het groen. In Japan werd er al enorm veel onderzoek gedaan naar de effecten van bosbaden op mensen. Zo werd er al aangetoond dat bosbaden:

  • de gehalten van de stresshormonen cortisol en adrenaline verlaagt
  • het sympatische of vechten-of-vluchten-systeem onderdrukt
  • het parasympathische of rusten-en-herstellen-systeem versterkt
  • de bloeddruk verlaagt en de hartritmevariabiliteit laat toenemen

Zet bij al deze voordelen nog eens een bekwame coach en de effecitiviteit van stress verlagen met wandelcoaching kan niet ver te zoeken zijn.