Goede coaching die werkt

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: “Coach” is geen beschermd beroep. Dit wil zeggen dat iedereen zichzelf een “coach” kan en mag noemen. Iedereen? Jep, zelfs indien je niet eens weet wat goede coaching inhoudt. Het probleem is dus dat er best wel wat coaches rondlopen. Zorgen deze echter ook voor een coaching die werkt? En hoe vind je dan wel die goede coaching? Gelukkig zijn er een aantal kenmerken waarmee je het kaf van het koren kan scheiden. Ik zet er een aantal voor je op een rij.

7 Kenmerken van een goede coaching die werkt

  1. Een goede coach zorgt voor vertrouwen. Hij/zij weet als geen ander dat vertrouwen essentieel is om een goed coachingstraject te doorlopen. Een goede coach kent coaching tools om dit vertrouwen op te bouwen en veiligheid te creeëren. Hij/zij zorgt voor jouw veilig stek.
  2. Een goede coaching is oplossingsgericht. Je schakelt immers een coach in omdat je graag een antwoord of oplossing wil, niet om zomaar je hart te luchten. Doelgericht communiceren is hierin erg belangrijk. Een goede coaching zal je snel naar een inzicht of doorbraak kunnen leiden. Wist je dat coaching in de natuur zorgt voor een nog sneller en duurzamer resultaat? Just saying.
  3. De juiste vragen op het juiste moment stellen is cruciaal voor een coaching die werkt. De coach zal je helpen verder te kijken dan dat wat je al weet. Belangrijk is dat een coach geen oplossingen zal aandragen. Gerichte vragen en triggers zullen je echter helpen om verder te kijken en dieper te graven. Een coach is dus niet hetzelfde als je vriend(in) op café die je raad geeft.
  4. Scholen en bijscholen. Het volgen van een coachingsopleiding is nodig als iemand zichzelf een coach wilt noemen. Een opleiding zorgt immers voor de nodig tools, methodieken en kennis zodat de coach kan zorgen voor coaching die werkt. Maar ook na de basisopleiding blijft het als coach belangrijk om je verder te ontwikkelen, als mens en als coach. Een goede coach zoekt voor zichzelf ook best een goede coaching die werkt. Je wilt als coach immers dat jouw vaardigheden up-to-date blijven.
  5. Verantwoordelijkheid bij de klant. Een goede coach motiveert zijn klant om verantwoordelijkheid te nemen om zelf verandering te realiseren. Uiteraard zijn ook hier weer verschillende methodieken die ingezet kunnen worden.
  6. Een goede coach is menselijk en authentiek. Dit is niet hetzelfde als perfect zijn, maar wel eerlijk en oprecht. Een goede coach zal zijn leven leiden op de manier dat hij ook aan anderen adviseert.
  7. Een goede coaching die werkt vertrekt steeds vanuit de klant. Een goede coach kan naadloos de juiste methodiek, vraag of trigger inzetten om de coaching op maat te maken. Iedere mens is immers uniek, net als iedere coach.Benieuwd of ik al deze kenmerken in huis heb? Maak een afspraak en oordeel zelf.

Goede coaching die werkt